Co je třeba zařídit pro rozběhnutí webu na internetu?

Co je třeba zařídit pro rozběhnutí webu na internetu?
4.4.2023

Provozovat svoji vlastní webovou stránku není v dnešní době nic náročného. Celým procesem Vás rádi provedeme, jednotlivé části vysvětlíme a pomůže vybrat vhodné řešení. Níže popisujeme čtyři základní části/nástroje, které jsou pro provozování vlastního webu potřeba. 

Doména

Domena je adresa vašeho webu na internetu, například maple-webdesign.cz. Je to unikátní identifikátor vašeho webu a je důležité vybrat si takovou doménu, která bude co nejjednodušší a nejzapamatovatelnější pro návštěvníky, a také bude co nejvíce odpovídat obsahu vašeho webu. Domény se obvykle registrují u registrátorů domén a vyžadují roční poplatek za udržení v řádku nižších stovek korun (liší se podle poskytovatele a typu domény). Například běžná cena pronájmu libovolné .cz domény se pohybuje kolem 300 kč ročně

Webhosting

Hosting je služba, která umožňuje uložit a zpřístupnit váš web na internetu. Webový hosting poskytuje server, na kterém budou uloženy všechny soubory a data vašeho webu. Existují různé druhy hostingových služeb, včetně sdíleného hostingu, VPS (Virtual Private Server) a cloudového hostingu. Cena za webhosting se liší podle urovně poskytovaných služeb (prostor na disku, výkon, podporované služby apod) a pohybuje se od několika stovek do několika tisíc korun ročně. Doménu i hosting si zpravidla objednáte společně u jednoho poskytovale a pro malý web můžete dohromady za obojí čekat cenu kolem 1000kč ročně

Redakční systém

Pokud nejste profesionálním programátorem, je redakční systém (CMS) téměř nezbytným prvkem vašeho webu. CMS je software navržený pro jednoduché vytváření, editaci a správu obsahu na webu, aniž byste museli psát kód základních webových stránek. Pro naše zákazníky vyvíjíme vlastní rekační systém, který pak umožnuje snadné přizpůsobení a rozšíření vašim aktuálním potřebám.

Šablona vzhledu

Šablona nebo téma je designový rámec pro váš web. To je to, co určuje, jak váš web vypadá. Kde bude hlavička, patička nebo navigace, jak budou vypadat jednotlivé prvky stránek a jak se bude web přizpůsobovat různým zařízením (počítače, tablety, mobily). Pro různé redakční systémy existují různé šablony vzhledu. Pro naše projekty máme připraveno několik univerzálních šablon, které je možné libovolně přizpůsobit (barvy, písma, obrázky, ...) a použít pro Váš projekt, nebo je možné připravit a vytvořit novou grafickou šablonu přímo na míru

Nabídka služeb

Můžeme pro Vás vytvořit prezentační webovou stránku, eshop nebo internetovou databázovou aplikaci. Máme také zkušenosti s tvorbou vícejazyčných webů, mapových aplikací i her a optimalizací stránek pro mobilní telefony.

Dlouhodobě vyvíjíme redakční systém (který používáme ve většině našich webových projektů), jehož hlavním cílem je příjemná správa obsahu webu přímo zákazníky. Takovýto systém pak můžeme snadno rozšířit o specifické potřeby přímo na míru.

Je také možné se s námi domluvit na správě nebo úpravách Vašeho současného webu.

Cena webu

Cena každého webu se vždy odvíjí od Vašich specifických požadavků a domluvy. Menší prezentační weby se mohou orientačně pohybovat mezi 7.000 a 15.000 Kč, e-shopy nebo databázové aplikace pak řádově mezi 20.000 a 50.000.